Ce sunt macro si micronutrientii ? De unde ii putem preleva ? De cate tipuri sunt acestia ? (acestea sunt doar cateva intrebari frecvente la care voi raspunde in acest articol)
Cantitatea substantelor nutritive din alimentatie se pot imparti in doua categorii:
- macronutrienti
- micronutrienti
Macronutrientii sunt acele substante care ofera energie organismului uman, fara de care nu am putea indeplini activitatile zilnice. Macronutrientii trebuie sa faca parte din alimentatia noastra dar fara a se face abuz de niciunul dintre ei ci sa ofere meselor zilnice un meniu echilibrat si armonios. Din clasa macronutrientilor fac parte proteinele,carbohidratii si grasimile.
Carbohidratii reprezinta principala sursa de energie a organismului avand un rol important in metabolism. Sunt de 2 feluri complecsi (legume, fulgi de ovaz) si simpli (zahar,ciocolata). Carbohidratii sunt metabolizati in glucoza si furnizeaza energie muschilor si creierului. Alimente bogate in carbohidrati sunt painea, pastele, carofi, orezul..etc.
Grasimile sunt un element vital in crearea tesuturilor, celulelor si necesar in absortia anumitor vitamine. Consumul de grasimi ar trebuii limitat la cele provenite din surse sanatoase cum ar fi uleiul de masline, avogado sau migdalele pentru ca un gram de grasime contine de doua ori mai multe calorii decat proteinele sau carbohidratii.
Macronutrienti Calorii/gram
Proteine 4
Carbohidrati 4
Grasimi 9
Micronutrientii sunt substante utilizate in diferite procese chimice in organism. Micronutrientii sunt vitaminele si sarurile minerale care trebuie sa fie prezenti in organism in concentratii optime pentru ca fiecare celula sa fie hranita corespunzator. Fiecare individ are un necesar propriu de micronutrienti in functie de dieta, conditii si stil de viata, factori de risc personal care includ unele afectiuni sau fumatul. Aportul corespunzator de micronutrienti joaca un rol important in mentinerea sanatatii organismului nostru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu