V-ați întrebat vreodată, ce este aparatul digestiv, ce face acesta, cum funcționează sau din ce este compus ? În acest articol vă voi prezenta pe scurt cele mai importante aspecte ale acestuia.
Aparatul digestiv (și sistemul alimentar) este ansamblul de organe responsabil cu digestia alimentelor și eliminarea materiilor ce nu au putut fi digerate. Aparatul digestiv se compune din: tubul digestiv (cavitatea bucală, faringele, esofagul, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros, anusul) și anexele acestui tub (pancreasul, ficatul, căile biliare).
Tractul gastrointestinal superior este compus din: cavitatea bucală, faringe și stomac.
În gură, hrana este mestecată și salivată cu ajutorul dinților și a limbii. După ce ajunge destul de omogenă pentru a nu răni esofagul, mâncarea este înghițită, parcurgând întreg faringele până în stomac. În stomac este supusă acizilor gastrici și este descompusă, nu complet însă.
Tractul gastrointestinal inferior este compus din: intestin subțire, duoden, jejun, ileon, intestin gros, cecum, colon, rect, anus.
Intestinul subțire digeră mai departe hrana, cu ajutorul glandelor anexe, până la cele mai fine particule, pentru a putea fi transferate în sânge. În cecum sunt digerate ultimele resturi digerabile, ca mai apoi resturile nedigerabile (fecalele) să fie amestecate cu celule și microorganisme moarte și să fie eliminate prin anus.
Organele anexe aparatului digestiv au rol doar în digestie. Acestea sunt ficatul, vezica biliară și pancreasul. Ficatul produce bila, iar vezica biliară o depozitează și o varsă în tractul gastrointestinal. Pancreasul de asemenea varsă în intestinul subțire bicarbonat și diverse enzime care au și ele un rol important în digestie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu